Conexiunea cu partenerul este esenţa tangoului. Este probabil cea mai importantă sursă de bucurie a acestui dans. O bună conexiune deschide calea unei evoluţii nelimitate în acest dans, în timp ce o conexiune ineficientă creează unele dintre cele mai mari denaturări ale dansului.
– condusul şi urmatul sunt bazele limbajului tangoului. Un condus bun şi o urmare bună păstrează acest dans corect şi spontan. La niveluri înalte de măiestrie este posibilă transcenderea condusului şi urmării;
– apropierea conexiunii şi libertatea individuală a mişcării pot părea contradictorii la o primă vedere dar în cele din urmă se dovedeşte că ele se ajută reciproc. Apropierea îmbrăţişării poate fi sacrificată în scopuri de practică dar este până la urmă o caracteristică necesară a tangoului evoluat. CEA MAI MARE PROVOCARE la conexiunea cu partenerul este să te apropii cât de mult posibil de el păstrând în acelaşi timp libertatea şi integritatea mişcărilor individuale;
– conexiunea bună evoluează în direcţia lipsei de efort;
– conexiunea bună cu partenerul este în echilibru. Orice sprijinire pe sau împingere a celuilalt este o denaturare grosolană (deşi, din păcate, foarte frecventă) a dansului;
– conexiunea bună are calitatea stării de linişte;
– conexiunea cu partenerul este cât de centrată şi simetrică posibil, deşi e dificil fără o condiţie fizică extraordinar de bună. Înainte de a fi posibilă o conexiune perfect centrată, este important să creezi o conexiune care permite centrarea treptată;
– conexiunea bună cu partenerul este sincronizată, ceea ce înseamnă că ritmurile partenerilor şi schimbările de greutate sunt acordate.
Conexiunea partenerilor
O conexiune bună între parteneri este inima tangoului. În experienţa mea, magia inepuizabilă a acestui dans se află în uniunea a două persoane într-o unică fiinţă fizico-psihică. De aceea, ceea ce evidenţiază un bun dansator este, dincolo de toate celelalte, cum se simte dansul cu el sau cu ea. Cunosc persoane în Buenos Aires al căror repertoriu este format doar din trei structuri diferite dar sunt capabile să creeze experienţe foarte plăcute pentru partenerii lor prin calitatea mişcărilor şi a conexiunii. Dar o bună conexiune nu trebuie să însemne o coregrafie limitată. În cele din urmă, printr-o bună conexiune cu partenerul se pot atinge posibilităţi muzicale şi coreografice avansate.
La început voi discuta despre condus şi urmat, rolurile distincte ale bărbaţilor şi femeilor în acest dans. După aceea voi descrie ceea ce consider că sunt aspectele imporatnte ale unei bune conexiuni:
– apropierea;
– libertatea;
– lipsa de efort;
– echilibrul;
– starea de linişte;
– centrarea;
– sincronizarea.
Acestea sunt aspectele conexiunii optime între parteneri, ceea ce este foarte dificil de realizat. Dar toate reprezintă direcţii de perfecţionare, asta însemnând că doar puţin mai multă lipsă de efort, puţin mai bun echilibru, etc., creează o conexiune mai bună. La sfârşitul acestei secţiuni voi menţiona câteva considerente practice şi diferite moduri de abordare care pot fi încercate înainte de a obţine conexiunea optimă.
Spun în mod repetat că nicio descompunere, nicio analiză parte cu parte nu poate descrie complet dansul. Este valabil şi pentru conexiunea între parteneri. Discuţia următoare poate ajuta un elev de tango serios să devină conştient de şi să depăşească cele mai obişnuite capcane şi obstacole, care adesea vin neanunţate. Majoritatea aspectelor pe care le menţionez – libertatea, integritatea, echilibrul, lipsa de efort, centrarea, sincronizarea – sunt dezirabile în orice interacţiune şi prin urmare e bine să ne gândim la ele. Dar chiar şi aşa, cele mai puternice instrumente pentru a dezvolta o conexiune bună sunt simţurile noastre. Este vorba în primul rând despre utilizarea simţurilor noastre fizice pentru a perfecţiona conexiunea în timpul dansului dar este deasemenea şi despre simţul nostru estetic, artistic cât şi despre raţiune. Observarea unei conexiuni frumoase a unui cuplu de tango poate face mai multe pentru dansul tău decât toate lecturile sau gândurile despre asta. Conexiunea partenerilor în tango atinge nivelurile arhetipale ale psihicului. Este inevitabil o expresie a cum ne relaţionăm cu alţii, în special cu sexul opus. În obţinerea unei bune conexiuni ar trebui la început şi înainte de toate să avem încredere în intuiţia noastră, în simţurile noastre, pentru a găsi frumuseţea ei. A gândi, a vorbi şi a scrie despre ea, cum fac eu aici poate, în cel mai fericit caz, să ajute procesul dar nu îl poate înlocui niciodată.
.
Lasă un răspuns