2017

posted in: Totul despre tango | 8

Acum, în luna mai a anului 2017, în România, tangoul argentinian este mai bine reprezentat decât a fost oricând altcândva în istoria lui de 12 ani. Există mai multe şcoli în mai multe oraşe, mai mulţi instructori, mai multe evenimente, mai mulţi dansatori.

Nu este vorba doar de cantitate. Avem dansatori mai buni decât oricând. Avem lideri foarte buni şi followeri minunaţi. Avem campioni europeni la tango salon. Avem finalisti europeni la tango escenario. Avem finalişti la campionatul mondial.

Ca în orice comunitate în expansiune există opinii diferite, stiluri diferite, personalităţi diferite. Şi conflicte, bineînţeles. Periodic apare câte un guru care ne explică cât de “defectă” este comunitatea de tango actuală, folosind supremul argument “ce bine era odată”. Sunt unii care deţin adevărul absolut, descoperit personal sau aflat de la un mare maestru şi strigă ca din gură de şarpe când cineva îndrăzneşte să aibă o idee puţin diferită. Sunt “mari” în tango care suferă dacă nu le este recunoscută mărimea. Sunt critici ale muzicii, ale dansului (dansul altora, bineînţeles), invidii şi bârfe.

Adică totul este NORMAL! 🙂

În curând se împlinesc şapte ani de când am descoperit tangoul şi implicit comunitatea de tango. Am văzut evoluţia ei în aceşti ultimi 7 din cei 12 ani. Am avut ocazia să dansez şi în afara ţării, de la milonga de zi total informală în Amsterdam până la eveniment privat, cu zone separate pentru leaderi/followeri, în Germania. Am discutat cu persoane din comunităţi de tango mai mari sau mai mici din Europa. Situaţii asemănătoare au existat şi în alte părţi ale lumii. Probabil vor exista întotdeauna. Nu cred că este cazul să ne îngrijorăm de viitorul tangoului în România.

Probabil că o mare parte a acestor “probleme” se vor rezolva atunci când lucrurile vor începe să se diferenţieze. Este bine că avem multe evenimente de tango, minunat ar fi dacă aceste evenimente ar fi mai bine definite. O disociere a comunităţii de tango se produce în mod inevitabil. În toate comunităţile mari există milongi informale cu muzică nuevo sau alternativă, milongi tradiţionale şi milongi mixte (în care se specifică foarte clar intervalele orare, de obicei încep cu muzică nuevo şi non-tango iar după o anumită oră doar muzică golden-age). Există maratoane, festivaluri şi encuentros milonguero, fiecare atrăgând anumite categorii de dansatori. Sunt curios, poate ne spun cei care au fost în Buenos Aires, ce tipuri de oameni frecventează şi cum se dansează în Viruta versus Cachirulo, de exemplu.

Atât cei care fac o sută de gancho/boleo pe minut cât şi cei care fac trei parade într-o tanda au locul lor în comunitate şi nu sunt unii mai cu moţ decât ceilalţi. E bine să ne bucurăm de tango, să ne uităm mai mult la noi decât la ceilalţi, să fim mai buni, să ne respectăm mai mult, să oferim mai mult şi să cerem mai puţin, să muncim mai mult cu noi înşine, să fim recunoscători. Pentru cei mai mulţi dintre noi tango este o a doua viaţă – stă în puterea noastră să ne-o facem cât mai frumoasă!

.

8 Responses

  1. Marian Radu Stelean

    Am vazut ca scrieti despre „campioni europeni la Tango Escenario”. Eu m-am uitat pe lista castigatorilor Campionatului European din 2010 incaoce( adica chiar de la prima editie) si nu am vzut decat pe Laura Iaru si Csongor Kicsi, campioni europeni in 2015, la sectiunea Tango de Pista( Tango Salon). Sunt SINGURII campioni europeni ROMANI pe care-i vad in palmaresul campionatelor europene.
    Puteti sa spnenti clar daca referirea la campioni europeni de Tango Escenario este o greseala sau este ceva ce mie mi-a scapat?
    Va rog, in cazul in care campionii europeni la escenario figureaza pe undeva, sa postati si link-ul respectiv.
    Va multumesc anticipat.

  2. Marian Radu Stelean

    Multumesc pentru raspuns.
    Deci mie nu mi-a scapat nimic. Am vazut bine. M-am linistiti, deja incepeam sa-mi fac tot felul de ganduri cu privire la perceptiile mele… 🙂

    Sa o luam pe rand. Incepem cu Campionatele europene din 2016…
    Deci Lucian Stan si Raluca Aldea au fost vicecampioni europeni? Pentru ca au fost finalisti?
    Sigur?
    La o judecata superficiala majoritatea oamenilor ar spune asa ceva. In finala unei competitii, ajung doi competitori( sau cupluri sau echipe).

    Numai ca, la campionatele de tango( europene sau mondiale) situatia este MULT DIFERITA.
    La Campionatele europene de Tango Salon, in SEMIFINALE intra PRIMELE 35 de cupluri.
    Iar in Finale intra primele 20…
    Deci, a di semifinalist la europenele de tango insemana ca te-ai clasat pe locurile 21-35… Lucian Stan si Raluca Aldea au avut o clasare pe la locul 30 si ceva in prima faza, au ajuns in semifinale unde s-au intrecut pe ei insusi reusind sa fie prima sau a doua pereche sub lina finalistilor, deci locul 21 sau 22…

    Intr-adevar , ei au ajuns in finala campionatului european la sectiunea Escenario. Dar acolo, in finala, ajung PRIMELE 10 CUPLURI. Iar datele oficiale arata clar ca ei s-au clasat pe locul 9!!!

    Sincer, de cand locul 9 inseamna titlul de vicecampion?

    In alta ordine de idei, am citit multe articole de aici si APROAPE toate imi plac foarte, foarte mult. Si consider ca acest site are APROAPE toate datele unui lucru facut cu mult profesionalism.
    Am pus acest „APROAPE” din cauza inexactitatilor din acest articol. Este singurul cusur pe care eu il gasesc aici.

    E bine sa ne mandrim ca romanii nostri fac lucruri frumoase in lume si ca fac cinste tarii, chiar si in tango.
    Dar nu cred ca este corect si nici profesionist sa „umfli” palmaresul cuiva in mod nemeritat. Daca a fost locul 9, hai sa lasam locul 9.

    • Sorin

      Gata. I-am facut finalisti! 🙂 Este corect acum?
      Multumesc pentru precizari si aprecieri!

  3. Marian Radu Stelean

    In ceea ce priveste titlul din acest an…
    Din ceea ce apare OFICIAL, exista UN SINGUR Campionat European de Tango, competitie la care anul acesta Romania NU A AVUT nici nu cuplu la categoria Stage.
    Parca am vazut un cuplu la Salon care au avut foarte putin ca sa ajunga si ei semifinalisti. Pacat…

    Campionatele UK sunt niste PRELIMINARII pentru Campionatul Mondial de la Buenos Aires.
    Intr-adevar, si Campionatul European figureaza ca preliminarii dar asta este cam singura analogie.
    Atat Uk Championship cat si Europeanul sunt sub aceeasi tutela a Campionatului Mondial. Care totusi a dat titulatura de Campionat European doar unuei singure competitii.

    Sau poate exista undeva vreo declaratie oficiala care recunoaste paritatea intre cele doua competitii…

    Chestia cu „marea parte a presei” care ii considera campioni europeni, este iarasi, o afirmatie cat se poate de lipsita de profesionalism. Si care iarasi face nota discordanta cu restul articolelor de pe acest site.
    Cu toate ca apartine unui post cu oarece prestigiu, stirea este inexacta. Nu poti sa pui la un articol un titlu fara acoperire in relaitate.
    Dar nu e prima data cand un post de talia TVR o da in bara cu chestii complet lipsite de profesionalism.
    Pe langa asta, stim cu totii cum sunt preluate stirile de la un post la altul si distribuite cuvant cu cuvant, de multe ori fara nici o verificare.
    Deci citarea presei in acest context( adica a unei erori flagrante aparute in presa, drept opinie oficiala)nu are nici o relevanta.

    In ceea ce priveste preliminariile.
    UK este un astfel de preliminariu, alaturi de Campionatul European.
    Dar NU ESTE SINGURUL.

    Chiar in link-ul Wiki figureaza si campionatele Italiei. care sunt si ele preliminarii.
    Si mai exista si preliminariile din Rusia. Chiar daca ele nu sunt in Wiki, ele exista. La Europenele de acest an, apar ca participanti si castigatorii preliminariilor din Rusia si Italia( Cei din Rusia au luat chiar locul 2 la Stage).

    Deci, daca ar fi sa ne luam dupa logica TVR( si cei ca ei), avem in Europa vreo PATRU campionate europene.
    Si, implicit, vreo patru campioni europeni( cupluri campioane)…
    🙂

    Bine. se poate spune ca, in pofida nerecunoasterii oficiale a UK Champ. drept competitie la paritate cu E Champ. , poate totusi valoarea lor e apropiata. Poate totusi Preliminariile UK sunt peste preliminariile Italia si Rusia.

    Chiar asa sa fie? Sa fie dansatorii din UK, Germania, Benelux, si Nordul Europei( din cate date exista pe net, cam aceasta concluzie se trage – ca la UK vin mai mult oameni din nordul Europei) peste dansatorii de Tango din Italia si – atentie! – din Rusia? (E doar o intrebare retorica).

    In ceea ce priveste valoarea UK, am o singura relatare de la un cunoscut care face ceva tango prin Franta. El l-a auzit pe profesorul sau de tango ( la un pahar, dupa lectie) spunand ca la UK nivelul e mai jos si e mai facil de castigat.
    Dar e o singura relatare, contine o parere subiectiva, spusa int-un context neoficial.
    Si e ceva ce nu poate fi verificat, asa incat…
    Dar eu am spus-o pentru a se sti cam toate datele problemei. 🙂

  4. Marian Radu Stelean

    In concluzie, intr-adevar, dansatorii de tango romani sunt mai buni decat anii trecuti.
    Lucru care se va repeta si in anul viitor, si in anul de dupa acesta…
    Este in firea lucrurilor sa fie asa.

    Iar rezultatele oficiale confirma aceasta. Sunt rezultate cu care ne putem mandri, intr-adevar.
    Lucian si Raluca sunt doi oameni care muncesc enorm. Au facut si sacrificii mari.
    Au un handicap destul de mare in o anumita „incompatibilitate antropometrica” pe care au reusit sa-l surmonteze binisor. Si sa obtina rezultate foarte frumoase.
    Dar sa nu le umflam peste ceea ce sunt cu adevarat.
    Pentru ca viitorul nu prea iarta falsitatea.

  5. Marian Radu Stelean

    In incheiere, odata cazuti de acord asupra cresterii valorice a dansatorilor de tango romani, o alta intrebare se naste:

    Sa fie valoarea dansatorilor indeajuns pentru a face ca atmosfera dintr-o comunitate sa fie una buna?

    Oare CARACTERUL membrilor acelei comunitati( dincolo de valoarea lor ca dansatori) sa nu aiba decat o mica contributie la constrirea unei atmosfere care sa faca acea comunitate durabila?
    Sau sa fie, asa cum “common sense” ne sopteste la ureche, o conditie “sine qua non” a existentei armonioase a unei comunitati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *