Conexiunea pieptului

Rick McGarrey – Tango and Chaos

Când stai drept, confortabil, centrat, cu umerii înapoi şi relaxaţi este momentul pentru pasul următor. Deşi poate părea simplu, vom adăuga lucruri noi destul de rapid, aşa că aminteşte-ţi să revii întotdeauna la primele exerciţii pentru postură. Încearcă să devii conştient de toţi muşchii corpului. Relaxează-i pe rând până când simţi că eşti aproape să cazi. Umerii, spatele şi picioarele trebuie relaxate cât de mult posibil, până când pare că doar scheletul şi câţiva muşchi te mai ţin în picioare. Exersează poziţia perfect echilibrată deasupra centrului tău de greutate – imaginează-ţi că ar fi un punct undeva între demipoante, puţin în faţa călcâielor. Încearcă să fii foarte conştient de punctul de echilibru şi stai deasupra lui. Simte mişcările fine în timp ce te roteşti în jurul lui.

Acum, lasă corpul să se încline uşor în faţă. Punctul de echilibru este undeva pe o linie exact între tălpile tale. Dă-i voie să se mute puţin spre faţă – dintr-un punct apropiat de călcâie într-o zonă mai aproape de demipoante. Fă-o uşor şi lent ca şi cum o adiere de vânt te împinge din spate. Fii conştient de cum se modifică echilibrul tău:

feetwtfwdW
Încearcă să vizualizezi centrul tău de echilibu în pct. 1.
Acum mută-l uşor înainte de-a lungul axei spre pct 2.

chestupWro

În continuare imaginează-ţi că pieptul tău se ridică uşor:

Sunt două lucruri la care să fii atent. Pe măsură ce pieptul tău se deplasează înainte şi în sus gândeşte-te la distanţa dintre pieptul tău şi buric. Încearcă să o măreşti uşor. Imaginează-ţi că muşchii abdomenului tău se alungesc şi se încordează uşor. Un alt lucru care ajută este să inspiri o dată, puternic, înaintea fiecărui dans. Aceasta va umple şi va ridica pieptul puţin mai mult şi va da de obicei senzaţia de “sus” pieptului tău pentru tot restul dansului.

Deasemenea, devino conştient de uşoara tensiune care apare în partea anterioară a gambelor şi deasupra labelor. Nu ar trebui să fie inconfortabilă dar ar trebui să o sesizezi. În cele din urmă, dar cel mai important, rămâi relaxat şi conştient de centrul tău de echilibru. Pieptul tău vine în faţă dar umerii ar trebui să rămână în jos şi relaxaţi iar micul punct de echilibru dintre tălpile tale să se mute aproximatix trei centimetri de-a lungul axei, spre degetele picioarelor.

Dacă vrei să fii un dansator bun ar trebui să te gândeşti mult la asta. Practică în faţa unei oglinzi şi obişnuieşte-te cu felul în care arată, atât din faţă cât şi din lateral. La început probabil te vei simţi artificial, dar dacă lucrezi la asta suficient ţi se va părea artificial să nu o faci.

Şoldurile

Ceva la modă în tango pentru scenă este ca femeia să-şi arcuiască spatele, să scoată fundul în afară şi să dea din el în timp ce dansează. Majoritatea bărbaţilor, inclusiv eu, nu vom avea vreo obiecţie dacă vedem asta – dar la milonga transmite un mesaj de genul: “Sunt o turistă , am cursuri de tango dar nu dansez prea mult.” Nu vei vedea multe bune milongueras făcând asta, deoarece ele dansează tot timpul şi unul dintre secretele pentru a sta relaxat şi a păşi cu uşurinţă este să-ţi relaxezi zona lombară

Arcuirea zonei lombare încordează muşchii aşa că încearcă să o ţii dreaptă şi să o relaxezi. Imaginează-ţi că stai întinsă pe spate pe podea. Încearcă să laşi tot spatele să se îndrepte şi să intre în contact cu pardoseala. Lasă pelvisul să se rotească uşor în faţă. Când şoldurile se rotesc spre spate zona lombară se arcuieşte şi se încordează, stomacul iese în afară şi pieptul intră înăuntru. Toate lucruri rele. În plus, aşa cum orice alergător de sprint ştie, arcuirea spatelui reduce lungimea paşilor. Aşa că permite soldurilor să se rotească spre faţă pentru a elimina curbura.

hips3Wro

Încearcă să nu arcuieşti zona lombară. Îndreapt-o prin rotirea soldurilor spre faţă sau imaginează-ţi că bagi fundul înăuntru. Obiectivul este o coloana vertebrală dreaptă cu muşchii zonei lombare relaxaţi.

Acum avem: Şoldurile puţin rotite spre faţă, zona lombară dreaptă şi stomacul înăuntru. Umerii jos, pieptul în faţă şi greutatea uşor spre înainte. Sunt multe de făcut. Nu te îngrijora! Relaxează-te şi obişnuieşte-te cu postura. Cu cât devii mai echilibrat cu atât mai puţin efort vei depune deoarece nu va fi nevoie să-ţi foloseşti muşchii aşa de des pentru a reveni la echilibru. Când îţi simţi gâtul sau spatele încordate sau umerii încordaţi ia-o de la început. Foloseşte lista de verificare pentru a le relaxa din nou:

“ Sfoară .. întinde… relaxează … înalt… umerii…”

****

În următoarele articole vom folosi nişte diagrame ale paşilor precum în vechile cărţi “învaţă-să-dansezi“ale lui Arthur Murray. De asemenea vom demonstra ceea ce poate fi cel mai important exerciţiu în tango. Şi precum mărfurile vândute în reclamele la televizor, este sigur, uşor, simplu… şi poate fi folosit oriunde!

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *