Elemente de stil (continuare)

image020 Rick McGarrey – Tango and Chaos 

O altă caracteristică a celor mai buni milongueros este poziţia “centrată”. Aici este o imagine care arată cum Alberto Dassieu merge în linie, cu un picior în faţa celuilalt şi de asemenea, cum se află exact desupra centrului său de greutate în timp ce se mişcă rapid în jurul partenerei

Alberto a început să danseze în cartier, cu mai bine de cinzeci de ani în urmă, împreună cu doi prieteni. Unul dintre ei a fost Ricardo Ponce (“El Chino Perico”) iar celălalt prieten, un băiat care lucra într-o măcelărie. După ce dansau tango toată noaptea erau morţi de foame. Nu aveau bani aşa că mergeau la măcelărie şi mâncau cele mai ieftine bucăţi de carne rămase. Alberto spune că celălalt băiat (care nu mai este în viaţă) a fost cel mai bun dansator pe care l-a văzut vreodată. Astăzi, El Chino şi Alberto dansează foarte diferit – dar ei au început cu acelaşi stil şi patronul lor de tango a fost legendarul Luis Lemos, cunoscut ca Milonguita. În anii ’40 majoritatea cartierelor aveau un patron de tango iar Luis Lemos era patronul din cartierul Villa Urquiza. El nu era adeptul demonstraţiilor de tango dar ajuta întotdeauna alţi dansatori şi le dădea exemple. Această reticenţă de a face demonstraţii era obişnuită printre unii dintre vechii milongueros care credeau că a face spectacol le-ar distruge “îngerul” tangoului (sufletul, muza sau inspiraţia). În zilele noastre, stilul lui Milonguita este încă păstrat la milongas de către dansatori precum fraţii Duplaa (care încă dansează în Urquiza) şi pe scenă de marele Miguel Angel Zotto.

Târziu, într-o noapte, când eu şi Alejandra plecam de la Sunderland, am dat peste Julio Duplaa. El şi Alejandra obişnuiau să danseze la Pavadita. El i-a cerut să danseze în barul pustiu de la intrare, în timp ce ne aşteptam taxiul. Am apucat să-mi las rucsacul pe masa din spate şi să fac rapid câteva filmări înainte de a pleca. Julio merge pe partea dreapta a Alejandrei şi ambii păşesc larg, cu piciorul întins. Imaginea arată cum ei merg pe linii paralele, fiecare cu piciorul întins, în linie cu celălalt. Fantoma precisă şi elegantă a lui Milonguita dansând în barul Sunderland, Villa Urquiza, la 3 dimineaţa:

image021Alejandra y Julio Duplaa, Villa Urquiza, 3am
image010Tango echilibrat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *