Ziua Naţională a Tangoului

posted in: Informatii, Istorie, Totul despre tango | 0

Azi, 11 decembrie 2016, este o zi importantă pentru Argentina, pentru Buenos Aires şi de ce nu, pentru noi toţi, iubitorii de tango argentinian.

Ca urmare a decretului numărul 5830 din 28 noiembrie 1977 al municipalităţii oraşului Buenos Aires şi decretului 3781 din 19 decembrie 1977, pe 11 decembrie se sărbătoreşteZiua Naţională a Tangoului” Această zi are o semnificaţie deosebită, fiind ziua în care s-au născut două mari personalităţi ale tangoului argentinian – Carlos Gardel* şi Julio de Caro**.

Sărbătoarea a fost ideea compozitorului argentinian Ben Molar*** şi este rezultatul unui „războicare a durat 11 ani, între acesta şi oficialităţile argentiniene.

În această zi sau în cea mai apropiată zi de sâmbătă, se organizează la Buenos Aires o mare milonga naţională pe Avenida de Mayo, se montează scene pentru orchestre de tango în diverse puncte ale oraşului şi se dansează tango pe străzi toată noaptea. Chiar azi debutează un nou eveniment numit „Între Tango şi Milonga”, care va avea loc de două ori pe lună. Acesta este un circuit ghidat gratuit al locaţiilor semnificative pentru tangoul argentinian din Buenos Aires .

În paginaEvenimente” aflaţi unde putem sărbători această zi în Bucureşti. Şi nu uitaţi mergeţi la vot! 🙂

Wikipedia zicere:

* Carlos Gardel (născut Charles Romuald Gardes), 11 dec 1890 – 24 iun 1935 a fost un compozitor, interpret, actor argentinian de origine franceză, cea mai proeminentă figură din istoria tangoului argentinian. A murit într-un accident aviatic devenind un erou al Americii Latine. Este cunoscut sub numeroase nume: „Carlitos”, „El Zorzal” (Sturzul), „The King of Tango”, „El Mago” (Vrăjitorul), „El Morocho del Abasto” (Brunetul din Abasto)şi ironic, „El Mudo” (Mutul).

** Julio de Caro, 11 dec 1899 – 11 martie 1980, a fost un compozitor, muzician şi dirijor argentinian, figură proeminentă a tangoului, onorat de guvernul argentinian prin declararea zilei sale de naştere (aceeaşi cu a lui Carlos Gardel) ca Ziua Naţională a Tangoului.

*** Ben Molar (născut Moisés Smolarchik Brenner), 3 oct 1915 – 25 apr 2015, a fost un autor, compozitor, producător argentinian. El a creat Ziua Naţională a Tangoului care se serbează anual pe 11 decembrie, a montat plăci comemorative de bronz în toate cele 40 intersecţii ale Calle Corientes şi a produs spectacole artistice interdisciplinare care combinau arta, poezia şi muzica pentru a promova tangoul argentinian. A primit titlul de Citizen of Buenos Aires, a fost membru al National Tango Academy of Argentina, the Academy of Lunfardo Porteña şi a făcut parte din comitetul director al Argentine-Israeli Cultural Institute.
.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *