De ce versuri?

cheia_solAm auzit de multe ori afirmaţii ale dansatorilor de tango de origine argentiniană despre importanţa înţelegerii versurilor şi despre cât este de evident când un dansator nu cunoaşte şi nu interpretează atât melodia cât şi versurile.

Acesta este motivul pentru care am creat această secţiune a siteului. Minunat ar fi să găsim persoane care cunosc cultura argentiniană şi limba spaniolă, care ar putea să traducă sau să corecteze traducerile (mai ales că versurile conţin numeroase cuvinte lunfardo). Traducerile pe care le voi pune eu vor fi din engleză şi presupun că vor pierde multe sensuri pe traseul spaniolă- engleză – română 🙁

Mai bine le dau cuvântul altora, mult mai avizaţi decât mine:

Când începi să înţelegi versurile, ceea ce reprezintă tangoul pentru tine se schimbă complet.

Sebastian Archaval

Învăţarea versurilor înseamnă aproape întotdeauna să te bucuri mai mult de tango şi în final să dansezi mai bine.

Rick McGarrey (tangoandchaos.org)

Tot Rick vorbeşte despre modalitatea de abordare a învăţării versurilor: De fiecare dată când învăţ versuri noi, bucuria primită de la tango creşte foarte mult. Muzica pare să prindă viaţă, iar apoi, când le aud într-o milonga, abia aştept să le dansez. E ca şi cum te ridici să saluţi un vechi prieten. Probabil este corect atunci când se spune că ritmul, postura şi pasul ar trebui să fie deprinse primele. Dar, atunci când te simţi pregătit, incearca să iei un tango care îţi place şi învaţă cuvintele. Vezi ce se întâmplă. Dacă nu îţi place, nu o face, poţi dansa în continuare bine, fără să stii versurile. Dar dacă îţi place, încearcă altul. Nu te grăbi. Descoperă în propriul ritm. Dacă eşti interesat de tango, vei dori în mod natural să afli mai multe despre el. A învăţa o nouă melodie la fiecare câteva luni te va impulsiona şi în timp, cred că vei observa cum dansul tău va începe să se schimbe. Cu cât mai mult vei asculta cu atât vei înţelege mai mult şi vei avea mai multă încredere pe ringul de dans. Dansul va începe să curgă natural din conexiunea ta profundă cu muzica. Acesta este un proces care durează o viaţă întreagă şi reprezintă o mare parte a distracţiei în tango.

Este nevoie de timp şi de muncă pentru a descifra versurile unui tango, dar pentru un dansator serios care vrea să străpungă plafonul cu care se confruntă în cele din urmă toţi cei din afara Argentinei, acesta este pasul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *