Rick McGarrey – Tango and Chaos
Când te simţi confortabil cu exerciţiile din articolul precedent este momentul să îi dai voie piciorului fără greutate să părăsească podeaua şi să plutească în aer. Mută-te pe unul dintre punctele frontale, echilibrează-te şi după aceea înclină-te doar puţin într-o parte astfel încât toată greutatea începe să părăsescă piciorul din partea opusă. Fă-o lin şi lent până când simţi că piciorul fără greutate începe să părăsească podeaua.
Mută-te cu grijă pe cealaltă parte şi fă acelaşi lucru. Greutatea revine treptat pe picior şi acesta preia lent întreaga ta greutate pe măsură ce te înclini în partea opusă. Punctul central al pieptului tău se mişcă transversal, în linie dreaptă.
Distanţa pe care o parcurge pieptul tău dint-o parte în cealaltă nu este foarte mare. Depinde de cât eşti de înalt, aproximativ 15 – 20 cm.
Acum să adăugăm puţină mişcare. În timp ce piciorul pluteşte deasupra podelei lasă-l să se mişte puţin împrejur. Poate să facă mici cercuri sau să se mişte dintr-o parte în cealaltă. Piciorul ar trebui să atârne liber şi drept iar proeminenţa frontală a tălpii să atingă uşor podeaua. Las-o să mângâie podeaua în timp ce trasezi mici desene. Piciorul ar trebui să se simtă ca un pendul care se balansează uşor din soldul tău.
Gândeşte-te la încă un lucru. Imaginează-ţi că există o mică lanternă sau un indicator laser agăţat în mijlocul pieptului, luminând drept în faţă. Este ca farul unei motociclete, luminând pe peretele din faţa ta. Nu ar trebui să se mişte când eşti într-un punct de echilibru. Imaginează-ţi că îl ţii complet nemişcat în timp ce piciorul fără greutate se balansează. Chiar poţi încerca, dacă doreşti asta, într-o cameră întunecată ţinând o mică lanternă pe piept.
Din nou, aminteşte-ţi că acesta nu este un exerciţiu fizic. Dacă exersezi până oboseşti vei începe să devii neglijent. Aşa că nu lucra împotriva ta – asigură-te că eşti relaxat mental şi fizic înainte de a începe. Ia-ţi timp să absorbi senzaţiile fiecărui pas.
Mai departe hai să mişcăm puţin spotul de lumină. Începe din nou din punctul zero şi mută-te către punctul de echilibru stânga-faţă. Micul reflector încă luminează din pieptul tău pe peretele din faţă.Vrem să îl mişcăm doar puţin dintr-o parte în alta:
Răsuceşte-te încet în jurul axei care trece din vârful capului
până în punctul de echilibru aflat în apropierea vârfului piciorului stâng.
Iată ce ar trebui să se întâmple: Piciorul stâng este fix dar capul şi umerii se rotesc uşor. Rezultatul este o mică răsucire în jurul liniei dintre vârful capului şi punctul de echilibru din stânga faţă. Imaginează-ţi această linie ca o axă de rotaţie stabilă. Piciorul tău stâng este imobil în timp ce capul şi umerii se rotesc lent astfel încât apare o mică răsucire în jurul liniei imaginare. Rezultatul este că mica rază de lumină proiectată din pieptul tău se mişcă dintr-o parte în alta.
Mişcarea nu este una rapidă şi sacadată cum se predă uneori la cursuri pentru a conduce un boleo. Imaginează-ţi că raza de lumină a lanternei de la piept se mişcă lin dintr-o parte în cealaltă cu o mişcare armonică, precum un pendul ataşat la axa ta de exhilibru. Pune nişte muzică şi imaginează-ţi că mişcarea este conectată cumva la ea. Călcâiele ar trebui să rămână apropiate ca atunci când stai cu greutatea pe ambele picioare dar acum vârful piciorului tău liber descrie un mic arc de cerc pe podea. Iar proeminenţa tălpii tale este un mic pendul care se mişcă lin şi armonios împreună cu arcul de cerc, de la un capăt la celălalt capăt al acestuia.
Exersează câteva minute pe fiecare parte. Piciorul stâng cu greutate, dreptul mângâie podeaua, după aceea dreptul preia greutatea iar stângul pluteşte şi mângâie podeaua. Cele două exerciţii de pe această pagină pot părea banale dar nu sunt. Primul este începutul unui pas iar cel de mai sus este primul stadiu în a învaţă să transmiţi melodia şi emoţia muzicală partenerei.
La sfârşit vino înapoi pe punctele de echilibru frontale, mută toată greutatea pe un picior şi de data aceasta ridică celălalt picior. Îndoaie puţin genunchiul şi ridică piciorul astfel încât călcâiul piciorului liber ajunge aproximativ la jumătatea gambei. Foloseşte doar forţa musculară necesară ridicării genunchiului. Ar trebui să te simţi foarte relaxat, cu degetele atârnând în jos, cam la 20 cm deasupra podelei. Exersează pe ambele părţi:
Lasă un răspuns